Interbestuurlijk programma
Hoe levert dit programma een bijdrage aan het IBP?
Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen werken samen in een Interbestuurlijk Programma (IBP). Hun belangrijkste doel is een optimale samenwerking tussen de overheden zodat er rond belangrijke maatschappelijke opgaven een meer gezamenlijke aanpak tot stand komt.
Het programma Leren, participeren en ondersteunen raakt aan de agenda van het IBP voor een merkbaar beter sociaal domein. De focus ligt op een gedeelde opgave om iedereen naar vermogen mee te laten doen. Deze opgave deelt Nissewaard met alle andere gemeenten. Met de meeste mensen gaat het goed, maar sommigen van hen worden tegen hun zin en buiten hun macht geconfronteerd met negatieve ervaringen. Meestal zijn het ook samenhangende problemen, die hun levensloop bepalen. Dat voelt wrang in een welvarend land als Nederland. Gelukkig liggen er meer dan genoeg mogelijkheden in het sociaal domein om dit op te lossen. We onderschrijven de stelling van het IBP dat dit kan door de beleidsmatige en praktische aanpak in het sociaal domein verder te transformeren. Dit vraagt de komende jaren nog veel bestuurlijke aandacht van alle gemeenten en het Rijk. Er zijn 12 iconische thema's uitgekozen waarop het IBP de komende 4 jaar het verschil wil maken:
- Mensen die te maken hebben met eenzaamheid
- Kinderen die in de jeugdhulp tussen wal en schip vallen
- Ouderen en mensen met een beperking die in hun vertrouwde omgeving willen blijven wonen
- Mensen voor wie een gezonde levensstijl niet vanzelfsprekend is.
- Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt perspectief bieden
- Mensen die zich met het Nederlands niet goed kunnen redden
- Mensen die te maken hebben met huiselijk geweld (waaronder kinderen)
- Mensen die vatbaar zijn voor radicalisering (waaronder jongeren)
- Mensen die (tijdelijk) verward gedrag vertonen
- Recidive na detentie voorkomen
- Personen die slachtoffer zijn van mensenhandel
- Kansen creëren voor minder zelfredzame jongeren
Deze thema's zijn voor Nissewaard heel herkenbaar, hoewel we lokaal keuzes maken in de accenten die we leggen. Die accenten zijn terug te vinden bij de verschillende programma's in deze begroting. Thuis in de Wijk is daarbij de paraplu voor de cultuurverandering die we willen bereiken in het sociaal domein.