Duurzaam ontwikkelen en wonen

Ruimtelijke ontwikkeling

Wat hebben we daarvoor gedaan?

  • In 2021 is het ontwikkelperspectief kleine kernen vastgesteld. Dit vormt input voor de omgevingsvisie. Daarnaast hebben we dit ontwikkelperspectief kleine kernen, net als het ontwikkelperspectief Nissewaard naar 2040, helpt bij het gebiedsgericht en integraal beoordelen van complexe ruimtelijke ontwikkelingen.  
  • In 2022 is het beleid voor toevoegen van woningen in het buitengebied ter inzage gelegd, waarbij nadrukkelijk rekening gehouden wordt met de kwaliteit van het landschap en de belangen van agrariërs. Vaststelling vindt plaats in 2023.
  • Input via Duurzaamheid: Er wordt in het kader van de regionale energiestrategie nagedacht over een goede ruimtelijke inpassing van duurzame energiebronnen in Nissewaard. Hierbij wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de kwaliteit van het landschap, belangen van agrariërs en andere opgaven m.b.t. bereikbaarheid, economie en wonen.
  • Wij zijn in 2022 van start gegaan met de nieuwe manier van werken bij de beoordeling van ruimtelijke initiatieven, die al aansluit bij het gedachtegoed van de Omgevingswet. Deze nieuwe werkwijze heeft tot doel vroegtijdig en sneller de wenselijkheid van initiatieven te beoordelen en vervolgens samen met de initiatiefnemer te kijken hoe het initiatief ook haalbaar te maken is.
  • Wij hebben in 2022 een Handboek Omgevingsplan opgesteld dat wij vanaf de datum waarop de wet in werking treedt mee kunnen geven aan initiatiefnemers en ontwikkelaars. Daarnaast is er een plan van aanpak opgesteld waarin staat beschreven hoe wij het Omgevingsplan, dat wij van rechtswege hebben op het moment dat de wet in werking treedt, om gaan zetten in een 'echt' Omgevingsplan.
  • Het eilandbrede opleidingstraject Omgevingswet voor de diverse groepen medewerkers en raadsleden is in 2022 afgerond. Hiermee is de basis gelegd en kunnen eventuele verdiepingen volgend jaar plaatsvinden.
  • In 2024 hebben wij een eerste gebiedsdekkende en gedragen Omgevingsvisie waarin de ambities en de (maatschappelijke) opgaven van Nissewaard een plek hebben. De omgevingsvisie geeft een integraal beeld van waar we naartoe willen, de opgaven die op ons afkomen en onze rol daarbij. In 2022 is een start gemaakt met de noodzakelijke voorbereidingen.
  • In 2022 zijn wij aangesloten op de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (pre-omgeving / productie-omgeving) en hebben wij geoefend met de werking ervan, zowel in de vergunningketen als de planketen.  De software is verder ingericht en vooruitlopend op de datum inwerkingtreding van de wet werken wij hier al mee. Hetzelfde geldt voor de Wabo-processen Vergunningverlening en Toezicht & Handhaving, waar we mee zijn gaan werken in Centric Leefomgeving. We hebben daar dezelfde opbouw van de processen aangehouden zoals we gaan werken onder de Omgevingswet. Daarmee is een mooie stap gezet op weg naar de implementatie van de Omgevingswet.
Deze pagina is gebouwd op 07/27/2023 10:50:00 met de export van 07/25/2023 16:38:28