Paragrafen

Overige ontwikkelingen

Omgevingswet

De Omgevingswet heeft onder andere tot doel ervoor te zorgen dat gemeenten op een praktische en flexibele manier oplossingen kunnen vinden voor grote maatschappelijke opgaven, zoals demografische krimp, de aanpak van kantorenleegstand en voldoende woningaanbod voor verschillende doelgroepen. Procedures worden  eenvoudiger en sneller en administratieve rompslomp vermindert doordat per vergunning één bevoegd gezag wordt aangewezen. Omdat in principe alles wat decentraal kan ook decentraal geregeld wordt, krijgen gemeenten meer afwegingsruimte voor lokaal maatwerk.

Eind 2022 werd bekend dat de invoeringsdatum van de wet wederom verschoven zou worden naar 1 juli 2023. Inmiddels staat ook die datum ter discussie. Voor de datum dat de wet in werking treedt moeten gemeenten aan de hand van de lijst van de VNG de minimale acties hebben afgerond.

Voor het Programma Omgevingswet is in 2019 een programmaplan opgesteld. Hierin is een overkoepelende ambitie met strategische doelen neergelegd. Het uitvoeren van de minimale acties legt een mooie basis om hier naartoe te werken. Daarnaast hangt een aantal gemeentelijke opgaven samen met de invoering van de Omgevingswet, zoals de visie op onze dienstverlening maar ook de ambities uit de vastgestelde I-visie. Eind 2022 is aanvang gemaakt met de herijking van het Programma. Daarbij wordt meer aangesloten bij de gewenste verandering.

De kosten voor de invoering van de Omgevingswet zijn aan de hand van het Financieel Dialoogmodel van de VNG inzichtelijk gemaakt en hebben geleid tot een meerjarenbegroting. Er is daarbij uitgegaan van een tweetal uitgangspunten: we richten ons op het wettelijk minimum en de personele kosten komen vanuit de bestaande P-budgetten (in principe geen inhuur voor de werkzaamheden van het Programma). In de begroting zijn middelen beschikbaar gesteld voor de niet-gedekte kosten. In het kader van de herijking van het Programma worden ook gekeken of de beschikbare middelen toereikend zijn.

Leges
Parallel aan de invoering van de Omgevingswet loopt ook de invoering van de Wet kwaliteitsborging bouwen. De Omgevingswet en de Wkb hebben effect op de werkprocessen en de werkvoorraad en daardoor op de hoogte van de leges en de legesinkomsten.

In 2022 zijn de gevolgen van de invoering van de Omgevingswet en de Wkb voor de legestarieven in beeld gebracht. Door het uitstel van de wet zijn die gevolgen niet verwerkt in de nieuwe Legesverordening (2023). Vooruitlopend op de invoeringsdatum zijn wij wel van start gegaan met het nieuwe werkproces voor de beoordeling van initiatieven. Die wijziging is wel verwerkt in de aangepaste Legesverordening.

Deze pagina is gebouwd op 07/27/2023 10:50:00 met de export van 07/25/2023 16:38:28