In 2022 is verder uitvoering gegeven aan het meerjarig uitvoeringsplan Beheer Openbare Ruimte 2021- 2024 met de daarin opgenomen vervangingsopgave van € 50 miljoen.
Vanuit verhardingen is verder gewerkt aan de reconstructies en herstraatwerken die opgenomen staan in het uitvoeringsplan. In 2022 ging het onder andere om de volgende projecten:
Er heeft een grootschalige vervanging plaatsgevonden van de openbare verlichting in de wijken Sterrenkwartier, Maaswijk, Akkers, Geervliet en Heenvliet. Bij deze vervanging is verduurzaamd door te vervangen in LED. In 2023 wordt hieraan een vervolg gegeven.
10 speelplekken en een kunstgrasveld zijn gerenoveerd en opgeleverd. Vooraf is voor elke speelplek een participatietraject doorlopen met de direct omwonenden en de kinderen die gebruik maken van de speelplekken. Een 34-tal andere plekken zitten in de civiele voorbereiding en worden begin 2023 Europees aanbesteed. Daarna volgen in 2023 de participatietrajecten om tot uitvoering over te kunnen gaan. Eervolle vermelding krijgt ook de realisatie van de natuurspeeltuin in Park Zuidrand Waterland. Deze kon worden gerealiseerd met middelen die beschikbaar zijn gesteld door de NAM, na de gaswinning in onder andere Waterland.
We zijn verdergegaan met het vervangen van beschoeiingen in beheer van de gemeente langs particuliere terreinen. In 2022 zijn 8 deelopdrachten uitgevoerd in de wijken Maaswijk, Schiekamp, Vogelenzang en Vriesland. Over het algemeen zijn bewoners zeer tevreden over de werkzaamheden. In dit project wordt ook ingezet op klimaatbewustzijn van bewoners. Voorafgaand aan de werkzaamheden krijgen bewoners informatie over de werkzaamheden én informatie over een waterrobuuste en biodiverse tuin. Uit een evaluatie blijkt dat deze werkwijze een relatief groot deel van de bewoners bewuster maakt van klimaatverandering, die ook bereid zijn om daar maatregelen voor te nemen (zoals een regenton, minder versteende tuin, nestkastjes, etc.). Inmiddels zijn we op de helft van de vervangingsopgave en nu al kan gemeld worden dat het aantal klachten en meldingen met 80 % is gedaald.
Voor Park Vogelenzang is met inbreng van participatie in 2022 een concept- masterplan (schetsontwerp) en beheervisie ontwikkeld.
In 2022 is een nulmeting bomen uitgevoerd om de vervangingsopgave te bepalen bij bomen met knelpunten in beheersbaarheid. Dit zijn bijvoorbeeld bomen in verharding (bestratingsopdruk), bomen met te beperkte groeiplaatsen en belemmeringen in bovengrondse ruimte door aanwezige bebouwing.
Op 4 locaties zijn samen met schoolkinderen bomen geplant op de boomplantdag.
In 2022 is gestart met de volgende fase van het onderhoud van het bosplantsoen; dunnen. Dit groot onderhoud voor bosplantsoen en parkbossen van Nissewaard wordt uitgevoerd om het bosplantsoen en parkbos toekomstbestendig, biodivers, veilig en gezond te houden.
Er is begonnen met onderzoek naar ecologische kansen in heel Nissewaard.
Voor het herzien van het groen- en bomenbeleid zijn raadsbijeenkomsten geweest. De input van deze bijeenkomsten worden verwerkt in het beleid.
In augustus is gestart met de renovatie van het kinderhofje op 'de Ommering' wat inmiddels is afgerond. De afgelopen tijd zijn de puntjes op de ‘i’ gezet met de aanplant van het groen, de inrichting van een eigen servicepuntje, de realisatie van een aantal houten bankjes van gekapte bomen en de plaatsing van een cortenstalen gedenkboompje. Hierin kunnen families op aanvraag persoonlijke gegraveerde blaadjes hangen.Wat nog rest is de aanplant van 2 bomen waarvoor we even moeten wachten tot de ondergrond wat droger is en de levering van de speelaanleidingen (houten zitstammetjes, vliegenzwammen en een regenworm) in half februari en eind maart.
Gedurende het proces hebben we nabestaanden op de hoogte gehouden van de vorderingen en wat men kon verwachten. Dit werd erg op prijs gesteld; het blijft tenslotte moeilijk om in zo'n gevoelige bestaande setting te werken. Al met al een geslaagde renovatie dus waar we trots op mogen zijn en waarmee we weer minimaal 20 jaar vooruit kunnen.
In september 2022 heeft de aanbesteding plaatsgevonden voor de vervanging van ruim 50 bruggen. Er zijn voor de aanbesteding diverse trajecten doorlopen als voorbereiding, waaronder duurzaam aanbesteden, vooronderzoek ontplofbare oorlogsresten te Spijkenisse en onderzoek sonderingsgegevens.
Voor het groot onderhoud van gemaal Braband in 2023 is door het waterschap een bouwteam ingericht waarin de gemeente als grootste financier participeert en waarin we de communicatie op alle niveaus tussen gemalen van waterschap en gemeente onderling doorontwikkelen en doelmatige inzet van middelen voor de renovatie bewaken.
In 2022 is de hoeveelheid restafval afgenomen, dit komt mede door de afnemende economie. Opdracht is gegeven aan een extern bureau om te adviseren hoe het Grondstoffenbeleid door te ontwikkelen. In maart 2023 heeft hierover een themasessie met de raad plaatsgevonden.
Door Reinis is een plan van aanpak gemaakt om het zwerfvuil verder terug te dringen. Verder sorteert Reinis materialen die vooruitlopend op het op te richten circulair Ambachtscentrum herbruikbaar worden gemaakt en een nieuw leven krijgen.
Voorbereidingen zijn getroffen om in 2023 aan inwoners voertuigen beschikbaar te stellen om grofvuil naar het Afvalbrengstation te brengen.
Met de gemeenten die per 1 januari jl. zijn opgaan in de gemeente Voorne aan Zee zijn gesprekken gevoerd om het werkgebied van Reinis uit te breiden.
Een proef is gestart om een drietal ondergrondse containers van tuintjes te voorzien om te bezien of hierdoor bijplaatsingen afnemen. Begin 2023 wordt het resultaat daarvan bekend.
Deze pagina is gebouwd op 07/27/2023 10:50:00 met de export van 07/25/2023 16:38:28