Schoon, heel en veilig

Accommodaties & Parkeren

Wat hebben we daarvoor gedaan?

  • Verdere verduurzaming van de (gemeentelijke) accommodaties

Begin Q2 is de eerste fase van de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed afgerond. Deze fase was gericht op het realiseren van ledverlichting en het plaatsen van zonnepanelen op 23 meeste energie verbruikende panden uit de gemeentelijke vastgoed portefeuille.

In 2022 is de tweede fase verduurzaming verder ingezet. Op basis van de energiescans op een nieuw dek van de gemeentelijke vastgoed portefeuille zijn op pand niveau de verschillende mogelijke  verduurzamingsmaatregelen op gesteld per betreffend pand met het doel bij te dragen aan de ambitie om in 2050 een energie neutrale vastgoed portefeuille gerealiseerd te hebben. In tegenstelling tot de fase 1 gaat het hier om maatregelen die geen financiële besparingen meer opleveren, maar uiteindelijk een meer of minder onrendabele top opleveren.
Om tot een meer effectieve, gestructureerde en planmatige uitvoering te komen is daarna de verduurzamingsplanning van de betreffende panden gecombineerd met de Meerjaren Onderhoudsplanning resulterend in een integraal uitvoeringsplan voor de komende 4 jaar.

Naast het verduurzamen van de eigen accommodaties heeft in 2022 het traject gelopen waarbij sportverenigingen gestimuleerd en (financieel) ondersteund zijn bij nemen van energiebesparende maatregelen. Eind 2022 is ook deze bijdrage aan de vastgoed verduurzaming voor het overgrote deel gerealiseerd kunnen worden. Op 2 verenigingen waar de uitvoering door omstandigheden nog niet heeft kunnen plaatsgevonden en een 3-tal locaties die zonder ingrijpende bouwkundige aanpassingen niet geschikt bleken voor de aanleg van zonnepanelen.   

  • Meer gestructureerd en planmatige beheer, onderhoud en verduurzaming van de gemeentelijke accommodaties

Om meer grip te krijgen op (de meerjarige financiële consequenties van) het beheer en onderhoud van de gemeentelijke vastgoed portefeuille zijn in 2022 voor alle panden de MJOP/B’s, de Meerjaren Onderhoudsplanningen en -Budgetten geactualiseerd of opgesteld. Hiermee is zowel de uitvoeringskalender als de bijbehorende kosten meerjarig transparant en inzichtelijke gemaakt en vervolgens gecombineerd met de voorgenomen maatregelen van de Fase 2 verduurzamingsplanning. Dit leidt tot een integraal 4 jaren Uitvoeringsprogramma dat begin 2023 zal kunnen worden vastgesteld. Parallel is de Vastgoed Strategie nader geformuleerd en aangepast. Hierin worden de uitgangspunten en kaders beschreven waarmee het gemeentelijke vastgoed beheerd, onderhouden en verduurzaamd moet worden. Ook deze zal begin 2023 ter besluitvorming worden aangeboden.

  • Gezonde financiële begroting

Transparantie in en grip op financiële begrotingen en (vervangings-) investeringen zijn belangrijke doelen voor een gezonde financiële gemeentelijke huishouding. Op dit moment worden de beschikbare budgetten op jaarbasis begroot en besteed vanuit actueel nut en noodzaak). Met de realisatie van de MJOP/B’s op pand niveau, de combinatie met de ook periodiek te actualiseren verduurzamingsopgaven en de vastlegging in het meerjaren Uitvoeringsplan wordt een verregaande meerjarige transparantie gerealiseerd in de financiële consequenties van het beheer, onderhoud en verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed. Waarbij ook de consequenties van het meer flexibel moeten reageren op externe omstandigheden als veranderende economische- en markt situaties, wijzigingen in de portefeuille en ander onvoorspelbare omstandigheden die tot noodzakelijke aanpassingen van het geplande integrale beheer en onderhoud leiden. Ook de consequenties voor de accommodaties van toekomstig gemeentelijk beleid, financieel beheer en bijdrage aan de klimaat ambities zijn hierdoor op transparante wijze (meerjarig) inzichtelijk te maken.

  • Helder en gebundeld beleid sportaccommodaties

De spelregels betreffende de zelfwerkzaamheid van sportverenigingen zijn in 2022 geëvalueerd en met de betreffende verenigingen doorgenomen. Geconcludeerd is dat een aanpassing van slechts de zelfwerkzaamheidsregelingen niet voldoende is om bovenstaande doelstelling te realiseren. Eind 2022 is de eerste aanzet genomen om de methodiek van het ter beschikking stellen van de buitensport accommodaties te hervormen. Begin 2023 zal dit in overleg met de sportverenigingen verder vorm worden gegeven en in de eerste helft van 2023 leiden tot een herziening van het betreffende tarievenbesluit.  

  • Samen aan de slag voor het klimaat

De aanbestedingen die in 2022 zijn opgepakt hebben een paragraaf met als thema duurzaamheid en/of circulariteit. Leveranciers worden met betrekking tot de uitvoering van de werkzaamheden beoordeeld op dit thema. Een voorbeeld is de aanbesteding van het Rivièrabad, waarbij in 2022 ook de planning voor de verdere verduurzaming van het zwembad, als grootste energievreter uit de gemeentelijke portefeuille, door en met de nieuwe exploitant is ingezet.

Daarnaast heeft ook de dit jaar ontstane energiecrisis zich vertaald in consequenties voor het energie gebruik van de gemeentelijke accommodaties. In dit verband wordt een significante bijdrage geleverd aan de uitvoering van het gemeentelijk Winterplan en het inzichtelijk maken van het (sterk opgelopen) energiegebruik binnen de totale gemeentelijke portefeuille. Hiermee ook een bijdrage leverend aan inzicht in noodzaak van gemeentelijke ondersteuning van de betreffende gebruikers.

  • Kenteken parkeren parkeergarages als bijdrage aan “gastvrij” parkeren in het centrumgebied.

Onder andere als bijdrage aan de coalitie doelstelling om het parkeren in het centrum “gastvrijer” te maken” is In 2022 de mogelijkheid van het kenteken parkeren in de parkeergarages aanbesteed en de realisatie voorbereidt waardoor dit januari 2023 feitelijk zal worden uitgerold.
Daarnaast heeft in 2022 ook de aanbesteding plaatsgevonden van de vervanging van de toegangsinstallaties en betaalsystemen voor de parkeergarages, waardoor deze niet alleen gemoderniseerd zijn, maar ook het parkeer- en betalingsgemak voor de gebruikers toeneemt. In Q1 2023 zal deze vervanging worden uitgerold.

Dit jaar is ook de truckparking op de Mosterweg naast de reeds aanwezige beveiligingscamera’s voorzien van een het terrein volledig omsluitend hekwerk en zijn de slagbomen vervangen door een schuifheksysteem. Ongewenst gebruik en de beveiliging van de truckparking is hiermee op een hoger plan gebracht.

Het abonnementstarief voor de bewoners van het centrum van Spijkenisse die zijn aangewezen op de parkeergarages is verlaagd met € 100,- op jaarbasis met ingang van 1 januari 2023.

  • Mutaties vastgoedportefeuille

Met de realisatie van de bouw van het nieuw tenniscomplex in Zuidland ondersteunen we de vitaliteit van betrokken verenigingen. De beoogde samenwerking met de VRR om een nieuwe opkomstlocatie voor de ambulancezorg te realiseren is echter op het laatst afgeketst
Met de verbouwing van het Stadhuis is invulling gegeven aan het faciliteren van het hybride werken.
De voorgenomen renovatie en verregaande verduurzaming van het MFC aan de M.A. de Ruijterstraat is door de sterk gewijzigde marktomstandigheden en economische situatie nog niet in 2022 gerealiseerd kunnen worden.
Bij de vervangingsopgave binnen onderwijshuisvesting wordt per onderwijsgebied in samenwerking met de schoolbesturen continu gekeken naar de meest optimale beheer- en exploitatievariant, waarbij de uitkomst kan zijn dat het aantal schoolgebouwen in juridisch eigendom binnen de vastgoedportefeuille toeneemt.

Daarnaast is in 2022 een van de woningen in het centrum gebied verkocht. Echter de onrust die eind 2022 is ontstaan over de voorgenomen bestemming door de nieuwe eigenaar en andere pandeigenaren in het centrum gebied laat zien dat het bij het afstoten van panden meer dan nu van belang is dat naast financiële ook meer geactualiseerde strategische afwegingen aan dit proces ten grondslag moeten liggen.

Deze pagina is gebouwd op 07/27/2023 10:50:00 met de export van 07/25/2023 16:38:28