We voerden onze wettelijke taken uit om mensen die een ondersteuningsbehoefte hebben of (zwaar) belaste mantelzorger zijn te ondersteunen, zodat zij zo zelfredzaam mogelijk konden functioneren en sociaal mee konden doen. Dat deden we voor een klein deel zelf als gemeente. Voor het andere deel verleenden we daartoe subsidies aan organisaties die welzijnswerk en algemene hulpverlening bieden en kochten we bij diverse aanbieders specifieke ondersteuning, diensten en gespecialiseerde begeleiding in (en voor jeugdigen ook behandeling), gekoppeld aan een indicatie voor een individuele inwoner. De meeste ingekochte ondersteuning valt onder de thema's maatwerk jeugd en maatwerk volwassenen.
Er werd ingezet op bij elkaar betrokken inwoners die elkaar ondersteunen waar mogelijk. Daartoe faciliteerden we activiteiten vanuit vrijwilligersorganisaties en bewonersinitiatieven die het mogelijk maakten. Ook werden actieve inwoners, vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties gefaciliteerd door middel van kennisoverdracht, vaardigheidstrainingen. Daarnaast werden zij eventueel begeleid, onder andere via de Vrijwilligers Academie Nissewaard en werden inspanningen gedaan om hen vitaal te houden. Om de vitaliteit van verenigingen te versterken werd de vitaliteitsscan ingezet zodat deze op maat ondersteund konden worden. Met ingang van 2021 wordt jaarlijks een dag georganiseerd voor actieve inwoners om elkaar te leren kennen, om waardering jegens hen tot uitdrukking te brengen en om van hun ervaringen te leren ten behoeve van het continue verbeteren. Dat gebeurde ook in 2022.
In de aanpak om eenzaamheid te verminderen waren er in 2022 weer veel mogelijkheden tot activiteiten, ontmoeting en meedoen vóór de inwoners, dóór veel verschillende maatschappelijke (vrijwillige) organisaties. Het al dan niet ervaren van eenzaamheid heeft blijvende aandacht van maatschappelijke partners die betrokken zijn bij inwoners. Deze maatschappelijke partners zijn actief geweest in het signaleren en in het helpen van eenzame inwoners. Daarbij zochten de verschillende organisaties elkaar op rondom de eenzaamheidsproblematiek; dit netwerk is verstevigd in 2022.
In 2022 is er ingezet op mantelzorgondersteuning door de partners, binnen de mogelijkheden die er door Corona waren. Vanaf de zomer was er de mogelijkheid tot het fysiek ontmoeten van mantelzorgers onderling, iets waar behoefte aan was. Tevens is er ingezet op het beter en breder bereiken van mantelzorgers. Dat is ook onderwerp in het uitvoeringsplan waarmee we aanvang hebben gemaakt. Ook was het in 2022 mogelijk om als woningzoekende urgentie te krijgen op grond van mantelzorg.
We hebben verder gewerkt aan een dementievriendelijke samenleving waarin kennis en begrip voor deze doelgroep en hun mantelzorgers en waarin passende voorzieningen nog steeds centraal stonden.
We ontwikkelden het Thuis in de Wijk-concept verder door op basis van de vastgestelde visie en in lijn met het coalitieakkoord. Dat alles binnen het programma Toekomstbestendig Sociaal Domein. Daarbij lag in 2022 de nadruk op het versterken van de samenleving, op het ombuigen van specialistische (geïndiceerde) ondersteuning naar meer op de leefwereld van inwoners afgestemde algemene ondersteuning en ten slotte op het beter stroomlijnen van de ingang tot voorzieningen binnen het sociaal domein en de toegang tot het geïndiceerde aanbod binnen het sociaal domein. In lijn van de genoemde ontwikkelingen is een integraal beleidskader door het college vastgesteld eind 2022 en doorgezet naar besluitvorming in de raad. We werkten daarin weer nauw samen met onze sociale partners .
Om meer grip te krijgen op het gebruik en de effectiviteit van de voorzieningen en daarmee op de kosten ervan, is projectmatig gestart met de Ingang tot het basisaanbod en de Toegang tot het geïndiceerd aanbod. Het stroomlijnen van de Ingang en Toegang, schept de voorwaarden om ondersteuning te bieden ‘zo licht en kort als mogelijk en zo zwaar en lang als nodig’. De implementatie was eind december in de fase van proefdraaien.
We hebben verder gewerkt aan een versterkte informatievoorzieningsfunctie, en het beter sturen op het vastleggen van relevante data, zodat monitoring en analyses beter mogelijk zijn ten behoeve van de sturing van het sociaal domein, sturing op anders werken en sturing op de betaalbaarheid. Dit deden we eveneens binnen het programma Toekomstbestendig Sociaal Domein.
We hebben stappen gezet in het ontwikkelen van onze regisserende rol binnen het sociaal domein zodanig dat onze rol als opdrachtgever in het getransformeerde sociaal domein meer adequaat vervuld kan gaan worden en zodat effectiviteit, doelmatigheid en rechtmatigheid beter geborgd zijn. Dit heeft in 2022 concreet geresulteerd in een Ontwikkelagenda waarin doelen zijn benoemd en inspanningen, oftewel acties om de doelen te kunnen bereiken. De Ontwikkelagenda is in december 2022 vastgesteld door het college. De doelen liggen begin 2023 voor ter vaststelling bij de raad.
Financieel hebben we onze regierol opgepakt door per 2023 enkele besparingen door te voeren, waardoor bijgedragen wordt aan een financieel toekomstbestendig sociaal domein.
We het afgelopen jaar samengewerkt met Save the Children, JOZ en Penta de Oude Maas. Met elkaar organiseerden we een pilot ‘Speaking Minds MDT’. Tijdens dit project bedachten verschillende leerlingen van Penta de oude Maas ideeën en oplossingen m.b.t. het thema armoede. De pilot ‘young Nissewaard’ heeft nog geen doorstart doorgemaakt. Wel blijft het de wens om te kijken hoe we dit platform een rol kunnen geven bij inwoner- en specifiek jongerenparticipatie.
We hebben samen met de jeugd ingezet op jeugd- en jongerenparticipatie d.m.v. de Kindergemeenteraad, het jongerenpanel en Speaking Minds MDT. De Kindergemeenteraad gaf de gemeente advies m.b.t. de thema’s Fijn opgroeien, Integraal onderwijs huisvesting en Duurzaamheid. Zo wordt met elkaar bijgedragen aan de doelstelling: kinderen gezond, kansrijk en veilig opgroeien, zodat ze hun plek vinden in de samenleving.
Het jongerenpanel werd waar mogelijk betrokken bij het maken van (beleids)keuzes. Aan het einde van het jaar is de inzet van het Jongerenpanel geëvalueerd. We kijken in samenspraak en -werking met het Jongerenpanel hoe het panel de komende jaren een meer structurele rol krijgt binnen de gemeente.
Deze pagina is gebouwd op 07/27/2023 10:50:00 met de export van 07/25/2023 16:38:28