Wat hebben we daarvoor gedaan?
- We hebben het lokaal preventief jeugdbeleid gecontinueerd. We hebben ingezet op een stevig netwerk van ondersteuning per gebied/ wijk van formele en informele partners. De gemeente coördineert en faciliteert de ontmoeting en verbinding tussen partners.
- In 2022 hadden we specifieke aandacht voor de rol van schoolmaatschappelijk werk, de jeugdgezondheidszorg en jongerenwerk in verbinding met het onderwijs.
Gezamenlijk bepalen we de maatschappelijke opgaven en daaraan gekoppelde doelen en resultaten. Deze maatschappelijke opgaven laten we terug komen in afspraken met betrokken partners (subsidie en inkoop). Zo krijgen we de informatie, die nodig is om het effect van alle inzet te monitoren.
- Onze lokale accountmanagers hebben ook in 2022 samen met alle gecontracteerde partijen gewerkt aan stevig contractmanagement. Vanwege corona is er het eerste half jaar nog aandacht besteed aan de zorgcontinuïteit en de financiële weerbaarheid van gecontracteerde en/of gesubsidieerde zorgaanbieders. Tevens hebben we in 2022 enkele aanpassingen gedaan in de open house t.b.v de nieuwe inkoop daginvulling welke ingaat in 2023.
- We hebben in 2022 daarnaast intensief samengewerkt met het CJG Rijnmond lokaal t.b.v. de effecten van corona. Daarnaast is er veel aandacht uitgegaan naar de Oekrainse vluchtelingen.
- We hebben met het programmateam jeugd VPG gewerkt aan een tweetal projecten. Als eerste blijven wij praktijkondersteuners jeugd (POH-GGZ jeugd) inzetten in de gemeente. Wij willen blijven investeren in de inzet van POH-GGZ jeugd bij de huisartsen zodat gezinnen ondersteuning kunnen krijgen bij een vertrouwde plek dichtbij huis. Er is een regioplan opgesteld met een gezamenlijke visie in samenspraak met de gemeenten Voorne-Putten en Goeree Overflakkee (VPG) en de zorggroepen. Ten tweede werkten we, met de samenwerkingsverband Passend Onderwijs en de scholen, samen in het programma Kinderogen. Dit doen we om de jeugdhulp dichterbij de leefwereld van kwetsbare kinderen te brengen. We voerden in 2022 een gezamenlijk plan uit. De dyslexiezorg is aangepast en we werken intensief samen tussen het speciaal onderwijs en ons JOT.
- In 2022 is de regiovisie nader uitgewerkt naar een regio-agenda. Dit op basis van de aangekondigde landelijke hervormingsagenda t.b.v. de jeugdwet. Inhoudelijk sluiten de onderwerpen aan bij de gewenste ontwikkelingen in de regio. Aandacht ligt op de veiligheidsketen van de jeugdzorg (jeugdbescherming en toekomstscenario Kind en Gezin), bestaanszekerheid, aansluiting 18-/ 18+, aansluiting jeugd en onderwijs en nadere ontwikkeling dan data- en monitoring. In 2023 zal hier in regionale werkgroepen nader vorm worden gegeven afhankelijke van de landelijke ontwikkelingen van de hervormingsagenda.
- In 2022 heeft de nieuwe aanbesteding plaatsgevonden voor de regionale ingekochte jeugdhulp omdat de huidige contracten afliepen. De inkoopprocedure heeft succesvol plaatsgevonden en de nieuwe contracten gaan per 2023 in. Daarbij hebben we in de regio enkele zaken direct aangepast welke wenselijk waren zoals regionale casusregie. Op basis van deze inkoop zijn enkele onderdelen ook over gegaan naar de lokale jeugdhulp zoals daginvulling en ambulante GGZ-zorg. Deze inkoopprocedures worden afgerond in 2023. Dit doen we zodat we kinderen lokaal en in hun eigen omgeving kunnen helpen, voornamelijk voor kinderen die (dreigen) uitvallen binnen het onderwijs, waardoor we de lokale samenwerking beter kunnen vorm geven door deze ondersteuning zelf in te kopen.