Maatregelen
Hierna schetsen we het proces van de maatregelen die in 2022 zullen worden genomen wanneer de Corona-crisis zou voortduren. In essentie borduren we dan voort op maatregelen die in 2020 en 2021 zijn getroffen.
Ondernemers en verenigingen.
Om hoofdzakelijk (zelfstandig) ondernemers te ondersteunen, heeft de Rijksoverheid diverse financiële regelingen in het leven geroepen in 2020 en 2021. Aanvullend op de landelijke regelingen heeft de gemeente Nissewaard ook diverse maatregelen getroffen om ondernemers en verenigingen te ondersteunen.
Zorgcontinuïteit.
De VNG en de rijksoverheid hebben kort na het uitbreken van de Corona-crisis afspraken gemaakt over het bieden van financiële zekerheid en ruimte aan professionals en zorginstellingen binnen de Jeugdwet en Wmo. Ook hebben de VNG en de rijksoverheid afspraken gemaakt over de vergoeding van meerkosten van zorgaanbieders en gesubsidieerde Wmo- en jeugdhulporganisaties als gevolg van Covid-19 maatregelen. De afspraken zijn gericht op het organiseren van continuïteit van zorg en het intact houden van de sociale infrastructuur. De Covid-19 maatregelen hebben, evenals in 2020, ook in 2021 gevolgen voor zorgaanbieders. Het college van B&W heeft dan ook, in navolging van de besluiten in 2020, eveneens voor het jaar 2021 besluiten genomen om, in het kader van de Corona-crisis, de inzet van alternatieve zorg voor de aanbieders van de Open House, de meerkostenregeling en de coulanceregeling voor gesubsidieerde organisaties op verantwoorde wijze te laten verlopen.
Bestemmingsreserve Corona-crisis.
Met het instellen van de bestemmingsreserve Corona-crisis heeft de gemeente Nissewaard haar samenleving sinds 2020 verder ondersteund en dat zal de gemeente eveneens in 2022 blijven doen als dat nodig blijkt. Deze bestemmingsreserve omvat tegemoetkoming en ondersteuning voor ondernemers en verenigingen. Met dit herstelbudget wil de gemeente Nissewaard noodsteun bieden wanneer de landelijke of reeds getroffen lokale maatregelen onvoldoende blijken.
Gemeente brede inventarisaties financiële effecten Corona-crisis.
Wij hebben gedurende 2020 en 2021 gemeente breed inventarisaties gehouden van de financiële effecten van de Corona-crisis. Hierbij is de organisatie gevraagd om aan te geven ‘op welke gebieden/voor welke taken extra middelen noodzakelijk zijn’ en welk bedrag daarvoor nodig is. Doel van deze inventarisaties was om ‘de Corona-middelen daar in te zetten waar ze nodig zijn’. Ook gedurende 2022 zal gemonitord worden wat nodig is. De onderstaande opsomming geeft een indruk van de onderwerpen waar de afgelopen tijd extra middelen zijn ingezet, of waar de gemeente inkomsten misliep.
- Parkeerinkomsten
- Huurinkomsten accommodaties
- Extra inzet handhaving
- Exploitatie Theater de Stoep en Centrum voor de Kunsten
- Leges evenementen
- Oninbare belastingen en andere debiteuren & rentederving uitstel.
- Maatregelen verkiezingen 2022
- Maatregelen t.b.v. de buitenruimte
- Maatregelen t.b.v. het stadhuis
- Digitale hulpmiddelen / Syntrophos
- Maatregelen werkzoekenden / BUIG
- Uitkeringscontrole / adresfraudemeldingen
- Exploitatie BV Voorne Putten Werkt
- Eigen bijdrage/Abonnementstarief Wmo
- Thuisbegeleiding kwetsbare gezinnen
- Piekbelasting Wmo aanvragen
- Kwijtschelding huur sportaccommodaties
- Ondersteuning sportverenigingen en sociaal culturele instellingen
- Zomerschool/extra taal-educatie
- Ventilatie van gebouwen
- Gratis parkeren koopavonden en koopzondagen
- Kwijtschelding Precariobelasting
- Extra communicatie
- Compensatie meerkosten zorgaanbieders: jeugdzorg, Wmo
- Kinderopvang & voorschoolse voorzieningen
- Tegemoetkoming onderwijs op afstand
- Maatwerk opvang centrumtaken Wmo (maatschappelijke opvang en vrouwenopvang)