Paragrafen

Bedrijfsvoering

Procesoptimalisatie en datagestuurd werken

Procesoptimalisatie:

De gemeente Nissewaard streeft naar verdere procesoptimalisatie en standaardisatie, waar optimalisatie van de (digitale) dienstverlening een belangrijk onderdeel van uitmaakt. Zaakgewijs werken is een middel om dit te kunnen realiseren; het vergroot de kwaliteit van de informatievoorziening op alle niveaus in de organisatie én daarbuiten, richting inwoners, organisaties en bedrijven.
Om het zaakgewijswerken goed te faciliteren hebben we in 2022 een nieuw, modern en toekomstbestendig zaaksysteem met de naam Djuma geïmplementeerd en zetten we de komende jaren in op het verder ontwikkelen van zaakgewijs werken.

Datagestuurd werken:
Verder zet de gemeente in op datagestuurd werken op verschillende beleidsterreinen, zoals veiligheid, openbare ruimte en maatschappelijke voorzieningen. Het stelt de gemeente in staat om lerend te verbeteren. Ook ontstaan er mogelijkheden voor geautomatiseerde controles in (financiële) processen voor efficiëntere audits. Hiermee wordt data gestuurd werken steeds meer een integraal onderdeel van onze bedrijfsvoering en ons beleidsproces. Om integraal te werken en medewerkers in staat te stellen te kunnen beschikken over alle relevante informatie wordt de informatie voorzieningsfunctie heringericht. We ontwikkelen een toekomstbeeld met betrekking tot Business Intelligence en vormen een integrale visie met betrekking tot GEO-informatie. Hiermee willen we een fundament creëren voor de gehele dienstverlening van de gemeente. We werken hiermee samen met de betrokken partijen.

Op individueel niveau geldt dat onze medewerkers over vaardigheden moeten beschikken om makkelijk en snel informatie te halen om eigen werkzaamheden uit te kunnen voeren.
Hiermee wordt het management en bestuur in staat gesteld om actief te kunnen sturen en  anticiperen op de snelle veranderingen. 

Naast technologie betrekken we ook duurzaamheidsopgaven in onze bedrijfsvoering. Zo benutten we mogelijkheden om circulair in te kopen. Om de bedrijfsvoering van de gemeente te kunnen verduurzamen, is het belangrijk te weten welke duurzame oplossingen er op de markt zijn.

Informatievoorziening en ICT:
De IV-organisatie heeft in de afgelopen periode haar taak als opdrachtgever aan Syntrophos steeds meer vorm gegeven en in 2023 zal deze ontwikkeling verder gaan. Door zowel de strategische, tactische als operationele rollen goed te organiseren kan de IV-organisatie haar regierol richting Syntrophos en de ondersteunende rol richting de interne organisatie goed invullen. Dit betekent dat wij vanuit onze rol en verantwoordelijkheden meer richting geven aan de ontwikkelingen in de markt en in het verlengde daarvan de uitvoering bij Syntrophos.

Voor de belangrijke taken op het gebied van Informatieveiligheid en Privacy (I&P) ontwikkelen we een Nissewaardse standaard. We zetten meer in op het inventariseren van risico's en dragen bij aan de bewustwording en het voorkomen van incidenten op het gebied van Informatieveiligheid en privacy. 

In de afgelopen periode is de goede weg ingeslagen voor de IV-organisatie om haar verschillende rollen goed in te vullen. Het borgen van de eerder behaalde resultaten en het verder uitlopen van de ingeslagen weg zal voor 2023 de prioriteit zijn.

Binnen de organisatie is het doel om informatievoorziening meer naar de voorkant te halen in de besluitvorming van ontwikkelingen. We zetten in op portfoliomanagement en we willen met accounthouders toegroeien naar een volwaardige sparringpartner voor de organisatie-eenheden. De grote lijnen geven we jaarlijks weer in een IV-uitvoeringsplan en periodiek bespreken we het portfolio met het management.

Deze pagina is gebouwd op 07/27/2023 10:50:00 met de export van 07/25/2023 16:38:28