Paragrafen

Bedrijfsvoering

Communicatie

Communicatie
In 2022 heeft communicatie zich gericht op het nieuwe coalitieprogramma. De inhoud van het  coalitieprogramma is uitgebreid gecommuniceerd aan de inwoners waarbij gebruik is gemaakt van een Coalitieakkoord in één oogopslag en video’s via social media.

Volgen wat inwoners zeggen over de gemeente is een continu proces en waar nodig is hierop het afgelopen jaar gereageerd. Via social media, maar ook door bijvoorbeeld het uitnodigen van journalisten voor een persgesprek. Het aandeel van video’s is blijven groeien en het afgelopen jaar zijn dan ook steeds meer video’s gemaakt en verspreid. Directe contacten met bewoners blijven belangrijk en waar nodig zijn inloopbijeenkomsten voor bewoners georganiseerd, bijvoorbeeld over de windmolens aan de noordrand van Spijkenisse. Er is ingezet op onverwachte situaties zoals de opvang van Oekraïense vluchtelingen en opvang van asielzoekers. Er is niet alleen gecommuniceerd over grote projecten uit Nissewaard 2040, het opknappen van het Metro- busstation Centrum, de ontwikkeling van nieuwbouw en onderwijshuisvesting maar ook over bijvoorbeeld de inleveracties van steekwapens, de stadsdichter of de stadsfotograaf.

De prioriteiten van het nieuwe college zijn verwerkt in een communicatiekalender. Er is een verbetertraject ingezet om meer focus aan te brengen in de communicatie zodat er een grotere maatschappelijke impact ontstaat, we beter aansluiten bij de inwoners en media en de organisatie zelf meer communicatief wordt. We gebruiken hiervoor een afwegingskader dat richting geeft en een impactscan die ons gaat helpen om meer te meten: waren onze communicatiemiddelen de juiste en te begrijpen voor iedereen? En was het communicatieadvies het juiste of moeten we bijsturen? In 2022 is dit traject afgerond om per 1 januari 2023 te starten met deze nieuwe werkwijze.

Placebranding
In 2022 is er een kernteam ingericht en een klankbordgroep gevormd. Hierbij is in kaart gebracht op welke wijze het ‘merk’ Nissewaard verder versterkt kan worden en hoe placebranding een onderdeel kan zijn van bestaande programma’s, maar ook van communicatie, lobby, projecten en beleid. Dit heeft geresulteerd in een pitch met drie creatieve bureaus, die zichtbaar maken hoe de gemeente haar inwoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen actief kan betrekken bij de promotie van ons gebied. Tot slot is er een strategisch-tactische langere termijnvisie en strategie uitgewerkt en aan het college voorgelegd.

Communicatie en Participatie

Participatie aan de hand van bewonersbijeenkomsten 2022

Het is belangrijk inwoners zoveel mogelijk te betrekken. In de inspraak- en participatieverordening Nissewaard 2020 ligt vast in artikel 7 dat de burgemeester jaarlijks een overzicht verschaft aan de raad van gevolgde inspraakprocedures of participatieprocessen. Participatie staat niet op zichzelf, maar wordt geïntegreerd in het dagelijkse werk toegepast. Daarom is het overzicht geïntegreerd in deze jaarstukken opgenomen.

Verzoeken
Er zijn geen verzoeken tot inspraak of participatie binnengekomen en dus ook niet afgewezen. De participatieprocessen die in 2022 zijn uitgevoerd zijn op initiatief van de gemeente of van ontwikkelaars gestart.

Meebewegen
Toch kan het voorkomen dat initiatieven van buitenaf komen, waar wij op meebewegen. Dat is ook wat de Omgevingswet beoogt. Het gevolg van deze werkwijze is echter dat wij aan de voorkant de regie nog niet hebben. Een initiatiefnemer komt met ideeën, waarop inwoners (veelal via Social Media) op reageren en de gemeente dan een been moet bijtrekken.

Participatietrajecten
Participatie speelt een voorname rol bij de projecten in het ruimtelijk domein, met name bij reconstructies, herinrichtingen en aanleg van ondergrondse infrastructuur. Ook de groenprojecten vragen om een intensief participatietraject. Tot slot zijn er ook ruimtelijk ontwikkelingsprojecten waarbij participatie in ruime mate is ingezet. Voor zover mogelijk werden de bijeenkomsten met inwoners zoveel mogelijk in de desbetreffende wijk georganiseerd. Als dat niet mogelijk bleek, diende het stadhuis voor de gelegenheid als ontvangstlocatie. Alle bijeenkomsten vonden fysiek en in de avonduren plaats. Op de volgende projecten hebben wij in 2022 participatietrajecten doorlopen:

  1.  

Integrale beheerprojecten
Project   genodigden/aanwezigen   onderwerp
Reconstructie Sportlaan   500/90   voorlopig ontwerp   
Reconstructie Noordkade   430/20   start uitvoering
Herinrichting Oranjebuurt   400/200   voorlopig ontwerp
Aanleg riool Oranjebuurt   270/150   start uitvoering
Herinrichting Oranjebuurt   400/150   definitief ontwerp
Reconstructie Heemraadlaan   100/70   start uitvoering
Reconstructie Kluivertweg   69/35   voorlopig ontwerp
Reconstructie Kluivertweg   69/20   definitief ontwerp/werkzaamheden         nutsbedrijven
Reconstructie Lange Groeneweg   18/15   start uitvoering
Reconstructie De Vroon   270/25   start uitvoering

Beheer groenprojecten
Project   genodigden/aanwezigen   onderwerp/locatie
Ganzenjager   -/20   bewonersbrief en op locatie in de straat
Rouselpad   -/24   in achtertuin
Ruwaard van Puttenstrook   -/30   op locatie in de groenstrook
Boszone Heenvliet   -/18   op locatie in de boszone en stadhuis
Park Waterland   -/15   in het park en achtertuin bewoner
Landgoed 3 woonstraten   -/44, -/35, -/42   informatiebrief
Marguerite Durasstraat   -/45   bijeenkomst op Voorweg 11
Anthonis vd Nootstraat   -/55   informatiebrief

Projecten gebiedsontwikkeling
Project   genodigden/aanwezigen   onderwerp/locatie
Ring 18a Simonshaven   180/45   Inloopbijeenkomst Burgerzaal
Ring 18a Simonshaven   niet geregistreerd   inloopbijeenkomst De Hoeksteen   
Speelroute De Haven   200/50   inloopbijeenkomst
Beukenlaan   -/27   inloopbijeenkomst nieuwbouw woningen

Projecten duurzaamheid
Project   genodigden/aanwezigen   onderwerp/locatie
Green-deal Halfweg-   -/50-60   verduurzaming bedrijventerrein
Molenwatering
Circulair bouwen ZH-Delta   -/100   symposium versnellen transitie
Groene tuinen   -/15   partijen gehoord - vergroening tuinen
Aardgasvrije wijken*   

Faciliteiten en nazorg
Tijdens de bijeenkomsten werden de gasten gevraagd hun gegevens te noteren op presentielijsten, inclusief hun emailadres, als zij nav van vragen of algemene aanvullende informatie nader geïnformeerd wilden worden. Bovendien waren bij de bijeenkomsten reactieformulieren beschikbaar voor schriftelijk opmerkingen, suggesties en vragen. Op die manier konden we 1-op-1 vragen van bewoners beantwoorden. Bovendien konden de opmerkingen en vragen aanleiding zijn om de projecten op onderdelen aan te passen.

Webpagina
Van veel van de genoemde projecten is op de website van de gemeente een webpagina over dat specifieke project opgenomen onder de rubriek werk in uitvoering op de homepage. Op de webpagina wordt het project kort omschreven, de planning vermeld evenals eventuele tekeningen, bewonersbrieven en eventuele andere stukken die op het project betrekking hebben. Bovendien wordt, als de vragen tijdens de voorbereiding of uitvoering van het project daar aanleiding toe geven, de rubriek Veelgestelde vragen steeds aangevuld. Dat geldt sowieso voor de informatie over het gehele project.

*Beschrijving:
Fase 1 wijkanalyse:
De bewoners uit twee gebieden (De Hoek en Akkers-Centrum/Vogelenzang-Zuid) zijn via een huis-aan-huis brief geïnformeerd over het project aardgasvrij Nissewaard. Daarnaast zijn zij gevraagd om een online vragenlijst in te vullen (wat 605 bewoners hebben gedaan) over hun blik op verduurzaming van hun woningen. Hiermee hebben we een nog beter beeld gekregen over de gebieden en de mensen die hierin wonen. Vervolgens zijn er in deze fase twee online bijeenkomsten georganiseerd.

Fase 2 plan van aanpak:
De stappen die in dit Plan van Aanpak zijn opgenomen, zijn gebaseerd op bewonersbijeenkomsten in april en oktober 2021 en bijeenkomsten met professionele partners van de gemeente (de ‘partnergroep’) in oktober en november 2021. De stappen zijn samengevat in een concept-Plan van Aanpak. Dat is besproken we met de partnergroep en met een vertegenwoordiging van bewoners in de ‘werkgroep’. Dit leidde tot het Plan van Aanpak dat we voorlegden aan het college en aan de raad (januari 2022).
Fase 3a op zoek naar een voorkeursalternatief:
De publieksversie van het Plan van Aanpak is vertaald in een special die huis aan huis is verspreid onder alle bewoners in de twee gebieden in februari 2022. Daarna zijn er verschillende middelen ingezet om tot het doel van fase 3a te komen.
De communicatie- en participatiemiddelen die worden ingezet zijn er op gericht om de bewoners uit de gebieden zoveel mogelijk mee te nemen in het proces om te komen tot één of meer mogelijke warmtealternatieven. Daarnaast wordt er vooral ingezet op bewustwording en gedragsverandering door zichtbaarheid te creëren.

Fase 3b warmteprocesplan opstellen:
In deze fase is alle opbrengst van het proces zo goed mogelijk verwerkt in het warmteprocesplan en bijbehorend handelingsperspectief voor bewoners.

Offline

  • Nieuwsbrief naar de bewonerswerkgroepen in de buurten
  • Structureel overleg en communicatie via woningcorporaties
  • Communicatie via Kennen en gekend worden in Akkers-Centrum
  • Huis-aan-huis nieuwsbrieven (special)
  • Informatie bij wijkcentra en op het stadhuis

Online

  • www.nissewaard.nl/aardgasvrij met update elke zes weken inclusief Q&A
  • Initiatief op platform wijdoengroen.nu
  • Aansluiten nieuwsbrief Energiek Voorne-Putten
  • Aansluiten nieuwsbrief woningcorporaties
  • Aansluiten nieuwsbrief en De Hoek
  • Nieuwsbrief bewonerswerkgroep

Interne communicatie (ambtenaren)

  • Interne communicatie via Intranet (elke 6 weken)
  • Informatie via het KlantContactCentrum
Deze pagina is gebouwd op 07/27/2023 10:50:00 met de export van 07/25/2023 16:38:28